Három dolog, ami szükséges a sikerhez, de mégis el akarjuk kerülni

Még a legsikeresebb emberek sem tudnak eljutni a csúcsra úgy, hogy közben ne kísértse őket három olyan dolog, mely odabentről fakad, és azt kívánjuk, bárcsak soha ne éreznénk, vagy ne történne meg velünk, de nélkülük mégsem érhetjük el a céljainkat. 

Mindenkinek más receptje van a sikerhez vezető úttal kapcsolatban, amire komplett üzletág is épült, hiszen az írott tudás korában a “Hogyan legyünk…” könyvektől roskadoztak a polcok, most azonban, hogy a tudás már digitális formában érkezik hozzánk, inkább az elektronikus anyagokban találhatjuk meg ugyanezt. Ahogy az entrepreneur cikke is fogalmaz, a “how to succeed” kifejezésre 158.000.000 körüli találatot dob a Google, de ha magyarul írjuk be ugyanezt, arra is érkezik 108.000, tehát láthatjuk, hogy az emberek életében igazán fontos tényező a siker, legyen szó akár üzletiről, akár magánéletről. Mindenki ismeri az általános fogalmakat, hogy kemény munka, ötletek, tehetség, megfelelő karakter, dinamizmus, csapatmunka, és még hosszasan sorolnánk, ugyanakkor van három olyan tényező is, melyeket nem szívesen látunk, vagy élünk meg a karrierünk során, ám mégis legalább olyan fontosak, mint az előbb említett tulajdonságok, tennivalók.

Félelem: mindannyiunknak vannak különféle félelmei, de egyénenként eltérő mennyiségben, ugyanakkor mégsem vesszük észre azt, hogy ezek valódi mérföldkövei a sikeressé válásunknak. Kezdjük a sikertől való félelemmel, ami elsőre furán hangzik, de tény, hogy van ilyen, hiszen azt gondoljuk, hogy ha befutott emberekké válunk, vagy szimplán csak lépünk egyet előre a hierarchiában, akkor elveszítjük a barátainkat, mások irigyek lesznek ránk, és esetleg ez nehezítheti meg majd a jövőbeni haladásunkat.

Ugyanakkor ha más szemszögből nézzük, a félelem eszköz is lehet a markunkban, mert megfontoltabbá teheti a döntésünket egy új termék bevezetésénél, egy új állás elfogadásánál, vállalkozás indításánál, stratégiai jelentőségű döntések meghozatalánál. Fontos, hogy ne hallgassunk a félelmeinkre, de használjuk őket arra, hogy segítségükkel más aspektusokból is megvizsgáljuk a dolgokat.

Hiba: az egyik leggyakoribb félelmünk, hogy valamit nem jól csinálunk, vagyis hibázunk, és ez a leggyakoribb magyarázata annak, hogy sokan inkább nem kezdenek bele valamibe, mert akkor legalább nem csinálják rosszul, vagy esetleg túlzottan is óvatosan végzik a dolgukat. Mindennek a hátterében ott van az áll, hogy attól tartunk, valakinek a szemében kevesebbet fogunk érni, ha hibát követünk el, vagy az elkövetett ballépés miatt nem érünk el egy célt, amit szeretnénk. Ugyanakkor a hibázás lehetősége az, ami esszenciális eleme a sikeressé válásnak, hiszen az elkövetett hibák segíthetnek számunkra abban, hogy kigyomláljuk a nem működő munkafolyamatokat, jobban fókuszáljunk, és tisztábban lássuk a következő lépést.

fail

Tényszerűen azt mondhatjuk: hipotézis-teszt-hiba-ismétlés, míg meg nem találjuk a megfelelő megoldást, amire Thomas Edison az elcsépelt, de egyértelműen legjobb példa, aki 9999-szer próbálkozott, mielőtt megtalálta a megfelelő izzószálat a villanykörtéjébe, és ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy soha nem kudarcként élte meg a dolgot, hanem ez vezetett oda, hogy megtalálja a helyes megoldást. Nem lehetünk sikeresek, ha bizonyos szinteknél nem követünk el hibákat.

Frusztráció: tulajdonképpen az előbbi tényezőből fakadó érzés, hiszen emberek vagyunk, nem szeretjük a kudarcokat, mert csorbul az önbecsülésünk, és az önbizalmunk, de a kérdés csupán annyi, hogy ezekből mit tanulunk. Jóllehet, sokszor vajmi kevés lehetőségünk van arra, hogy elkerüljük a hibákat, ám az már csakis rajtunk múlik, hogy hogyan kezeljük ezeket, és frusztráltak leszünk, vagy visszaszerezzük a motivációnkat. Soha nem volt még a történelemben olyan ember, aki úgy ért el sikereket, hogy átadta volna magát a frusztrációinak.

Stress And Frustration

A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy nincs ember félelem, hiba, és frusztráció nélkül, viszont a lényeg, hogy ezeket az érzéseket hogyan sikerül átkeretezni az agyunkban, és mennyire kerülünk a hatásuk alá. A félelem feldolgozása iránymutató lehet, a kudarc csupán egy kémcső a megfelelő megoldás kikísérletezéséhez, míg a frusztráció az ügynöke annak, hogy közelebb juthass a sikerhez.

Forrás: entrepreneur

 

Kategóriák: Üzlet

Tagek: ,,,