Ifjú mérnökök tervezték újra a vasútállomást

A BME Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégium Kör-Vas-Út tagozata és a Közlekedésmérnöki Szakkollégium idén 8. alkalommal rendezte meg a Várostervezési Napok (VTN) elnevezésű műhelyversenyt. Ez egy négynapos, komplex és kreatív műhelyverseny, melynek keretében építőmérnök-, közlekedésmérnök-, építész- és tájépítész-hallgatók kis csoportokban gondolták újra Budapest valamely városrészét/közterét közlekedési, építészeti és fenntarthatósági szempontból.

A szervező egyetemi szakkollégiumok és szervezetek elhivatottak azon célkitűzésük iránt, hogy elősegítsék a hallgatók szakmai fejlődését, melynek érdekében hiánypótló, az egyetemi tananyagot jól kiegészítő programok szervezését vállalják magukra. Ennek egyik példája a Várostervezési Napok, mely 2008 őszén került első alkalommal megrendezésre. Az alapötletet a MEPS (Middle European Planning Seminar) adta, amelyet 2017-ben már 28. alkalommal rendeztek meg. Ez egy olyan nemzetközi tervezési gyakorlat, ahol magyar, cseh és osztrák hallgatók közösen oldanak meg különböző városi közlekedéssel kapcsolatos problémákat.

Egy új vasútállomás volt a cél

A VTN legnagyobb előnye, és a résztvevők tapasztalatát leginkább gyarapító jellemzője, hogy a különböző szakokról érkezett versenyzőknek együtt kell működniük a feladatok megoldásában. Így lehetősége nyílik a hallgatóknak megismerni a társtudományokat, akikkel majd később is együtt kell működniük. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy az építő-, építész- és közlekedésmérnök hallgatók egyaránt a várossal, mint komplex egységgel foglalkoznak, de mindegyikük más aspektusból, a saját szakmai ismereteivel teszi ezt. Egy jól működő város/városrész/közterület létrehozásához szükséges azonban egymás szempontrendszerének megismerése, megértése és tiszteletben tartása.

A négynapos műhelygyakorlat során a versenyzők megismerhetik a tervezési területeket, azok ismert problémáit, a lakók és fenntartók igényeit és a fejlesztési terveket. Ezek és a biztosított alapadatok (statisztikák, rendezési tervek, alaptérképek, geodézia stb.) alapján a hallgatóknak fel kell tárniuk a terület adottságait, a problémákra és igényekre innovatív és előremutató választ adva. Ebben az összes érintett szakterület képviselői – egyetemi oktatók és elismert tervező-mérnökök – is segítik a csapatokat, folyamatos konzultációslehetőséget biztosítva. A verseny végén minden csapatnak be kell mutatnia a terveit, ez alapján dönt egy szakmai zsűri, és választja ki a sorrendet.

A feladat ezúttal a Rákospalota-Újpest vasútállomás és közvetlen környékének rendezése és komplex újragondolása volt, amit a mérnökökből (egy építő-, egy közlekedés-, három tájépítész és egy tájrendező mérnök) álló 6-os csapat oldott meg a legfrappánsabban. Így megszerezve az első díjat.

A mérnök utánpótlás most a legfontosabb

A rendezvény fő támogatója a Duna Aszfalt volt, melynek innovációs főmérnöke, Lehel Zoltán a zsűriben is helyet kapott. Őt sikerült egy pár szóra elcsípnünk a díjkiosztó után.


Lehel Zoltán kérdésünkre elmondta, hogy bár a csapatok által beadott tervek közt nem volt nagyon nagy minőségi különbség, ennek ellenére az első helyezettet viszonylag könnyen és egyöntetűen megtalálták. A szempontrendszer nem kizárólag szakmai alapokon nyugodott, a zsűri azt is értékelte, hogy az illető csapat mennyire mer elrugaszkodni az egyszerű megoldásoktól. Emellett nem utolsó sorban a prezentációk minősége is sokat nyomott a latban, hiszen a jövő mérnökének már nem csak a tervezőasztalnál kell megállnia a helyét, hanem a vezetőségi üléseken, konferenciákon is.

Így mindezek az érvek együtt a 6-os csapat mellett szóltak, amely annyira képes volt elrugaszkodni a hazai forrásoktól, hogy a 3-as metrót egészen Szilasligetig vezették a beadott dokumentációjukban. Ők nyerték meg tehát az első helyet.


A rendezvény egyik fontos célja volt, hogy a mérnök képzés kapjon némi publicitást, ami azért is fontos lenne, mert szakmának nagy szüksége van az utánpótlásra. Az évezred informatikai bummja mellett ugyanis nem annyira tűnik fel, hogy építész- és építőmérnök sincs elegendő. Pedig a folyamatosan növekvő tempójú városiasodás azt jelenti, hogy egyre több szakemberre van szükség, akik a városokat felépítik, fejlesztik.

Kategóriák: Cégvezetés