Egy új kor jöhet az autózásban

A folyton rohanó emberek rémálma, hogy beülnek a járműbe, elfordítják a kulcsot, és…nem történik semmi. Ez a korszak érhet véget azzal a találmánnyal, melyet az Ohm mutatott be. 

Sokan jártunk már úgy, hogy késésben voltunk, rohantunk, ám amikor elfordítottuk az indítókulcsot, nem kezdett el forogni a főtengely, helyette maximum egy halk kattanás tudatta, hogy akkumulátorunk töltöttsége a mennyekbe távozott. Az Ohm Laboratories azon van, hogy többet ez ne történhessen meg, vagy legalábbis ne úgy, hogy semmiféle előjele nincs, és az se fordulhasson elő, hogy a jármű többórás állása alatt valami leszívja az akkumulátort. Az Ohm okosakksija ugyanis több, mint hagyományos társai, mivel nem csak tárol, hanem gazdálkodik is a delejjel, köszönhetően az integrált processzornak, mely figyeli a töltöttséget, és ha azt észleli, hogy valamely fogyasztó (például felkapcsolva hagyjuk a lámpát) túl sok áramot vesz fel, akkor magától megszünteti a jelenséget, majd miután beülünk az autóba, 30 másodperc alatt visszaállít mindent.

ohm-battery-1

Ugyanakkor arról is tájékoztat, ha hamarosan cserélnünk kell az egységet, tehát az sem fordulhat elő – vagy csak a saját hanyagságunk miatt -, hogy egy hűvösebb reggelen már nem indul az autó. A jelenlegi akksiktól eltérően az Ohm megoldása lítium-vasfoszfát mellett szuperkapacitorokat is tartalmaz, és ezzel a megoldással az élettartam is nagyban megnövelhető, ami átlagosan hét évet jelent, és bár extrém esetben a tömegesen elterjedt akkumulátorok is tudnak ennyit, de messze nem ez a jellemző, főleg ott, ahol sok a városi menetben megtett rövid útszakasz, és a gyakori indítás. A sorozatgyártást megelőző komplett tesztelésre, és a dizájn végső kialakítására az Ohm belefogott egy Indiegogo kampányba, melyben 50.000 dollárt kívántak összekalapozni, és most, kilenc nappal a zárás előtt már sikerült összeszedni, tehát várjuk, hogy mikor jönnek a sorozatgyártott darabok.

Kategóriák: Technológia

Tagek: ,,