Az adatközpontok leállásának gazdasági hatásai

Régen minden papíron volt, és írógéppel pötyögtünk, mostanra viszont minden információnkat elektronikusan tároljuk, és mindent így is intézünk, ami azt jelenti, hogy az adatközpontok létfontosságúak. Meg az is, hogy ne álljanak le.  

A Cisco néhány évvel ezelőtt olyan előrejelzéssel élt, hogy 2017-re az internet forgalmát zettabyte-okban fogjuk mérni, ami elég komoly mennyiség, hiszen egyetlen zettabyte annyi adatot jelent éves szinten, mintha minden nap egymilliárd DVD-t töltenénk le. Ebből is látszik, hogy egy-egy adatközpont leállása eléggé megviselheti a pénztárcát, amire jó példa az, amikor 2013.augusztusában az Amazon.com 30 percen keresztül volt elérhetetlen, és percenként 66.240 dollárt bukott. míg előtte 49 percig tartott a “sötétség”, ami nagyjából 4 millió dollárjába fájt a cégnek. Éppen ezért az adatközpontok üzemeltetői azon vannak, hogy minél biztonságosabbá tegyék ezeknek a létfontosságú objektumoknak a működését, de egy természeti katasztrófa, vagy valamilyen támadás bármikor történhet. A Data Center Downtime címet viselő infografikából kapunk egy jó közelítést arra, hogy mi történne, ha ezek a központok hirtelen beadnák a kulcsot.

Kezdjük talán ott, hogy óránként 69 billió dolláros bukta keletkezne, amennyiben a központok egyszerre gondolnák úgy, hogy felfüggesztik a munkát. Ez az összeg több, mint Kenya és Lettország együttes GDP-je, azt viszont, hogy ez cégenként mennyit jelent, értelemszerűen a méret határozza meg, de az iparági átlag nagyjából 181.700 dollárra tehető. 2012-ben az Amazon.com másodpercenként 1104 dollárt bukott, míg a Google-nél 5 perc került 500.000 dollárba, ám a leállása világviszonylatban 40 százalékos kiesést jelentett az internetes forgalomban.

A leállások okai között a toppon egy olyan – egyébként vérszomjasnak egyáltalán nem nevezhető  – állat van, mint a mókus, ami az adatközpontok első számú ellensége, amit jól példáz, hogy 2011-ben 17 százalékban ezek a jószágok feleltek a kimaradásokért, mert megrágták a kábeleket. Sőt, jó pár évvel ezelőtt egyikük egymaga kiiktatta a Yahoo Santa Fében lévő központjának felét. A kimaradások 73 százaléka azonban emberi hibának, mulasztásnak köszönhető, ami általában azt jelenti, hogy nincs kellő szaktudás, vagy nem megfelelőek az üzemeltetési körülmények, és itt érdemes említeni a francia államigazgatás Chorus nevű rendszerét, melyet négy napra sikerült kiiktatni azzal, hogy egy alvállalkozó beindította a szerverszoba tűzoltó rendszerét.

2010-ben olyan is volt, hogy a Google oregoni 600 milliós központját egy vadász “ártalmatlanította” azzal, hogy egy ütőérként funkcionáló kábelt sikerült szétlőnie, de legalább a cég is rájött, hogy jobban járnak a földkábellel. Érdemes megemlíteni a kiberterroristákat is, akik például egy dán internetszolgáltatót küldtek padlóra, illetve az Amazon.com egy-két éve az Anonymous támadását szenvedte el a WikiLeaks eltávolítása miatt. Ugyanakkor az adatközpontok olykor saját maguk is hajlamosak gátolni a működésüket, ami legtöbbször alapvető tervezési, kivitelezési, üzemeltetési probléma, illetve befolyásoló tényezőként szerepel a hitvány anyagminőség, valamint a gyengécske felszerelések.

A leállások éve 2012 volt, amikor egy halom szolgáltatás mondott csütörtököt, így a már említett Amazon.com egy jó kis villámcsapást követően, a Salesforce.com, ami 9 órás kényszerpihenőt könyvelhetett el, de kétórás – előre nem tervezett – szünetet tartott a Twitter is. 400 járat késését okozta az Amadeus leállása, a Windows Azure pedig azért volt üzemen kívül 2 óra 45 percet, mert egy kapacitásbővítő bütykölés során helytelenül végezték a konfigurálást.

Érdekes módon azonban, annak ellenére, hogy mekkora gondokat okozhat az adatközpontok leállása, nemrég még az európai cégek 30 százaléka, valamint a tengerentúliak 59 százaléka nem rendelkezett megfelelő vészforgatókönyvvel az ilyen jellegű katasztrófákat illetően.

Erről, és még egy-két más, kiegészítő információról olvashatunk az alábbi infografikán:

infografika

Kategóriák: Pénzügy

Tagek: ,,,,