A magyarok négyötöde az utcát fűti

Kétharmad? Ugyan már! Ha szigeteletlen, vagy rosszul szigetelt otthonokról van szó, a magyar családok simán tudják a négyötödöt is. 

Lesújtó számokat közölt egy felmérésre hivatkozva az Index, miszerint az év leghidegebb hónapjában a magyar családok 54 százaléka átlagosan 25-30 ezer forintot, 11 százaléka pedig 30-40 ezer forintot költött fűtésre. De 12 százalékuk esetében e kiadás elétre a 45 ezer forintot is. A magas fűtési költségek ellenére a családok 79 százaléka nem, vagy nem megfelelően szigetelt ingatlanban lakik.

Szintén szomorú, hogy a lakóingatlanoknak mindössze 21 százaléka olyan, ami teljes körűen szigetelt, tehát a falakon és a tetőtérben is. Ez derült ki a Knauf Insulation és a Szeretlek Magyarország közös, friss, januárban végzett felméréséből. Az ezer lakossági kérdőív kitöltésével generálódott adatsorból kiderült: a nem szigetelt otthonban élő családok 70 százaléka tervezi szigeteléssel javítani otthona energiahatékonyságát, ám közülük minden második család csak valamilyen támogatást igénybe véve tudna belevágni a „nagy projektbe”.

A megkérdezettek 47,9 százaléka téglaépítésű családi házban, 24 százalékuk téglaépítésű társasházban, 13 százaléka panellakásban, 2 százaléka pedig könnyűszerkezetes családi házban lakik.

 

Forrás: Index 

Kategóriák: Pénzügy

Tagek: ,,