Hogyan repüljünk hosszú órákat motor nélkül?

Az alábbiakban a vitorlázórepüléssel ismerkedünk meg egy interjún keresztül, és megtudhatjuk, miként lehet több száz kilométert megtenni úgy, hogy a repülőgépben nincs motor. 

Az ember régóta vágyik a levegőbe, és bár alapvetően nem oda van teremtve, mégis megoldotta, hogy együtt repülhessen a madarakkal, sőt valójában egészen gyorsan eljutottunk a Wright-fivérek 39 méteres repülésétől a sugárhajtású gépekig, melyekkel könnyedén a hangsebességet meghaladó tempót lehet elérni. Van azonban a repülésnek olyan válfaja is, mely úgy kínálja a több órányi levegőben maradást, hogy ahhoz semmiféle motoros meghajtásnak nincs köze.

Megtennéd, hogy bemutatkozol az olvasóinknak, és röviden elmondod, hogyan kerültél a repülés közelébe?

Rátfai Gábor vagyok, a szegedi reptéren tevékenykedő Délvidéki Aero Club 1930 vitorlázórepülő szakosztályának vezetője. A repülés már gyermekkoromban is foglalkoztatott, amikor még MiG-21-esek hasították az eget, és olykor szinte a háztetőket súrolva repültek a városok felett. Ilyenkor apámmal mindig kirohantunk a házból annak reményében, hogy láthatjuk ezeket a remek gépeket, hiszen ekkortájt még nem voltak repülőnapok, ahol a közelükbe kerülhettünk volna. Aztán 12 éves korom tájékán a Mátrában nyaraltunk, és éppen a Pipis-hegy oldalán bandukoltunk, amikor végignézhettük, hogy egy vitorlázórepülő leszáll az ottani reptérre, és teljesen lenyűgözött az a zajtalan suhanás, ami a folyamatot jellemezte. Ezt követően „mindössze” bő két évtized kellett ahhoz, hogy amit addig csak tervezgettem, végre valósággá váljék, így 2010. május 1-én, 12:55-kor megtörtént az első levegőbeemelkedésem vitorlázórepülővel.

Miért pont ezt a lehetőséget választottad?

Azért, mert az egyik internetes oldalon azt olvastam, hogy aki túl drágának találja a motoros repülést, az próbálkozzon a vitorlázással, és gondoltam, akkor legyen így, tehát ahogy az emberek jelentős többsége, úgy én sem voltam tisztában azzal, hogy milyen is ez az egész.

Tehát most töltöd a hatodik évedet a repülésben. Mit jelent mindez teljesítményben kifejezve?

Azt, hogy van egy ezüstkoszorúm, ami az öt órás repülésért (egy felszállásból) és 50 kilométeres távrepülésért jár, valamint összegyűjtöttem nagyjából 200 repült órát. Mindemellett eddig az egy felszállásból megtett leghosszabb távom 400 kilométer, a legtöbb repült időm pedig 6 óra 37 perc, de fontos hozzátennem, hogy bár nagyon büszke vagyok rájuk, még van hová fejlődnöm, mert akik engem is oktattak, sokkal komolyabb eredményeket tudhatnak magukénak.

Nézzük a technikai dolgokat. Mi kell ahhoz, hogy ennyi időt a levegőben tudjon tölteni a vitorlázórepülő? Hogyan lehet vele több száz kilométert repülni?

Számunkra a legtöbb esetben a termik az, ami az emelkedést biztosítja, ez nagyon röviden azt jelenti, hogy a napsugárzás felmelegíti a felszínt, ami ezt úgy hálálja meg, hogy onnan egy idő után meleg légtömeget pöfög fel, mely a környező levegőnél gyorsabban emelkedik. Ez a többletenergia bőven elég tud lenni arra, hogy a géppel belerepülve, mi is emelkedjünk. Innentől kezdve annyi a dolgunk, hogy ebben az emelkedő áramlatban körözéssel benne maradva magasságot nyerjünk, amit aztán sebességgé alakítunk, és haladunk előre. A több száz kilométeres repülések lényege tehát, hogy körözve emelkedünk, magasságot veszítve siklunk, és ezt ismételjük addig, míg csak lehetőségünk van rá.

rg
Rátfai Gábor, a Délvidéki Aero Club 1930 vitorlázórepülő szakosztályának vezetője

 

Mit lehet mondani, mekkora az így megtehető távolság, illetve a levegőben töltött idő?

Rekordok tekintetében az abszolút magasság 15.460 méter, megtett táv bő 2600 kilométer, levegőben töltött idő 56 óra, és a legnagyobb átlagsebesség 290 km/h. Ezek természetesen nagyon extrém számok, de idehaza is csodás repüléseket lehet végrehajtani, és egy igazán jó időjárásban le lehet repülni 750 kilométert, illetve levegőben tölthetünk akár 7-8 órát is.

Szinte hihetetlen, hogy csupán a természetben zajló folyamatokat kihasználva ilyen eredményeket lehet elérni. Hogyan lehet mindezt megtanulni? Mi szükséges hozzá?

Egyrészt kell egy általánosan megfelelő egészségi állapot, ami nagyjából ugyanaz, mint a jogosítványnál, másrészt pedig rengeteg tanulás, és idő, mert az első lépések megtételéhez elég mindössze néhány hónap, de ami utána következik, az hosszú éveket vesz igénybe. Van nálunk egy rutinos versenyző és oktató ember, aki olyasmit szokott mondogatni, hogy 20 év után talán már sejti az ember, miről van szó, de azért ennyire nem riasztó a dolog. Mindenesetre ahhoz, hogy biztonsággal repüljünk több száz kilométereket, és esetleg egy versenyen is el merjünk indulni, valóban kell 3-4 év. Legalábbis azokkal a keretekkel, amikkel mi itt a szakosztályban repülőzünk.

Milyen keretekről van szó? Egyáltalán mennyibe kerül nagyjából ez a tevékenység, már ha lehet a zsebekben turkálni.

Elég széles spektrumon mozognak a költségek, mert akár 150.000 forintból le lehet tudni egy évet, de ennek tízszeresét is el lehet költeni mindössze két hét alatt, mondjuk egy kontinensviadalon, illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy technikai sportról beszélünk, és mint ilyen, pénzbe kerül. Általában azonban annak, aki nem jár folyamatosan versenyre, hanem az egyesületi gépállománnyal repülget évi 30-50 órát, annak nem kell húsbavágóan mélyre nyúlnia a zsebébe. Életszagú példán keresztül úgy lehet matekozni, hogy aki minden nap vesz egy doboz cigarettát, az lényegesen többet költ a szenvedélyére, mint mi, akik repülünk. Fontos azonban, hogy mindez azért lehetséges, mert mindent társadalmi munkában végzünk, és igyekszünk a lehető legalacsonyabban tartani a kiadásainkat, ami azt jelenti, hogy amit csak lehet, magunk végzünk, magunk javítunk, vagy éppen állítunk elő. Pontosan ez az egyébként, amiért a vitorlázópilóták csapata nagyon összetartó szokott lenni, mert igenis egymásra vagyunk utalva, akár a repüléseinket, akár az egyéb feladatokat vesszük alapul. Ahhoz például, hogy egy hétvégi üzemnapon bárki a levegőbe emelkedhessen, legalább másik 5 ember jelenlétére van szükség. Hol engem segítenek jót repülni és néznek a földről, hol én segítek mást, és maradok a talajon, de ez csak így működik, mert minden más esetben elszállnának a költségek, illetve talán egy kicsit az a varázs is oda lenne, amit a csapatmunka nyújt.

Említetted, hogy nincs mindenkinek saját gépe.

Igen, ez így van, sőt, inkább úgy mondanám, hogy a legtöbbünknek nincs, így mi az egyesület tulajdonában lévő repülőket használjuk, de ez más kluboknál is így van, és gyanítom, évtizedekig így is marad.

Utolsó félmondatodból adódik a kérdés, hogy miből tartjátok fent magatokat? Kaptok támogatást a városotoktól, vagy az államtól?

Azt kell mondjam, hogy semmiféle támogatást nem kapunk, így mindent a tagi befizetésekből finanszírozunk, de köszönhetően a közelmúlt szorgos generációjának, és előrelátó beosztásának, jelenleg még élünk, bár a határvonal mindig vékony, de eddig soha nem kerültünk olyan helyzetbe, hogy kényszerből megváljunk bármitől is. Támogatásról pedig nem is nagyon álmodunk, mert egyrészt a repülést minden döntéshozó, aki kívülről nézi, csupán hobbisták bohóckodásának tekinti, másrészt pedig elég nagy hátrányunk van abban, hogy nem kell focilabda a tevékenységünkhöz. Csak érdekességként említem, hogy egyetlen stadion árából körülbelül 1000 évig tevékenykedhetne a szakosztályunk, de ez más sportágaknál is így van, akik – ahogy mi is – számos olyan eredményt értek már el, amit a durván finanszírozott sportágakban évtizedek óta senki. Mivel nagy a helyigényünk, így nem tudunk bárhol üzemelni, nem kereshetünk olcsóbb bérleti lehetőségeket, de szerencsésnek tartom magunkat, mert a Szegedi Repülőtér üzemeltetőjével jó a viszonyunk, tudunk együttműködni, és ha továbbra is lehetőségünk lesz versenyeket rendezni, akkor, ha centizgetve is, de Szegeden még sokáig fog élni a vitorlázórepülés.

Mi az, amire a szakosztályotok leginkább büszke lehet?

Számtalan dolgot tudnék sorolni, de leginkább arra, hogy 2010-ben világbajnokságot rendezhettünk, ahová rengetegen eljöttek, és számos nemzet képviseltette magát. Büszkék vagyunk a múltunkra is, hiszen már 85 éve repülőzünk a Dél-Alföldön, vagy aktív versenyzőinkre, de ugyanígy említeném a hétgépes flottánkat is, ami csupa jó állapotban lévő bringákból áll, melyek mindenki igényét kielégítik, legyen az kezdő, vagy rutinos távrepülő. Fontosnak tartom megemlíteni azt is, hogy a nem túl távoli múltban igen komoly krízishelyzeteken ment át az egyesület, melyek a létünket fenyegették, de egy maroknyi ember kőkemény munkájának, és áldozatvállalásának köszönhetően továbbra is élünk és lélegzünk, a magam részéről pedig csak hálás lehetek nekik, mert akkor még nem voltam itt, de nekik köszönhetően lassan hat éve mégis megkezdhettem a repülést.

Térjünk vissza akkor magához a repüléshez. Mi az a plusz, amit a vitorlázórepülés nyújt?

Talán nem véletlen, hogy még a legnagyobb gépóriásokat terelgető pilóták közül is rengetegen vitorláznak, mert talán ez a tevékenység az, ami a legközelebb hozza az emberhez a valódi szabadságot, miközben olyasmit végzünk, amire a természet nem tett minket alkalmassá. Amikor a repülőgép elemelkedik a talajtól, akkor minden nyűg és gond a földön marad, nem foglalkozunk a nyolcvanmilliárdos köztévével, nem érdekel a földmutyi, nincs jelentősége a gyorshajtási bírságnak. Csakis a repülőgép, a felhajtóerő, a természet és a pilóta létezik, ráadásul mindez akár 6-7 órán keresztül. Hihetetlen érzés, amikor az ember Szegedről indulva, másfél óra múlva már a Misinát nézegeti, és tudja, hogy amit tesz, az valódi emberi teljesítmény, hiszen csakis azért tud a levegőben maradni, mert anno az oktatói bíztak abban, hogy képes erre, és ennek folyományaként az évek során megtanulta ellesni a légköri folyamatok és a meteorológia működését. Eszméletlen érzés, amikor 2500 méteren beleszippantunk a felhő illatába, aztán kivesszük a gépet a fordulóból és 150-200 km/h-s sebességgel nekiindulunk a horizontnak. Másrészt az, hogy vitorlázórepülők vagyunk, nem ér véget ott, hogy leszálltunk. Az elmúlt öt évben nem csak a levegőben, de a földön is olyan élményeket szereztem, melyek csakis ebben a tevékenységi körben fordulhatnak elő, és büszkén állítom, pótolhatatlan barátokra tettem szert, akikkel a hétköznapokban ugyanúgy segítjük egymást, mint kint a reptéren. Természetesen köztünk is vannak súrlódások, eltérő vélemények, sértődések, össze-össze tudjuk akasztani a bajuszt, de a közös cél minden konfrontációt elrendez, mert mindannyiunk érdeke, hogy a repülés megmaradjon, és másokkal is meg tudjuk ismertetni.

Ezek szerint a vitorlázórepülés valóban sokkal több, mint hobbi.

Ez pontosan így van. Sokkal inkább olyasmi, mint egy hosszan tartó szerelem, ami az embert olykor egészen magasra emeli, máskor meg egészen mélyre taszítja, ráadásul családi konfliktusokat is képes okozni, de mindez nem számít akkor, amikor adottak a feltételek, és nagyot tudunk repülni. A repülő ember valahogy soha nem tud már megnyugodni, mindig a levegőbe kívánkozik, és az, ami egyébként a végtelen szabadság érzetével kecsegteti, a munkával töltött hétköznapokon valahol béklyóba is köti. Mert hiába tombol odafent az idő, és tudom, hogy egy budiajtóval is fent lehet maradni, a helyzet mégis az, hogy mindezt az iroda ablakából állapítom meg. De amikor az ember beül a gépbe, elhelyezkedik, beköti magát, rácsukják a kabintetőt és elemelkedik a földtől, akkor mindig elgondolkodik, hogy ebben az adott pillanatban ezen a hétmilliárdos sárgolyón létezik-e másvalaki, aki nála boldogabb?

Mennyire veszélyes a vitorlázórepülés?

Mint minden olyan sport, ahol az ember nem egy asztal mellett ül, ez is veszélyes, de nem jobban, mint autót vezetni, sőt, annál sokkal biztonságosabb. Van azonban néhány alapvető dolog, amit az embernek be kell tartania, mert ha nem így tesz, komoly bajba sodorja magát, és rosszabb esetben másokat is.

Mik lennének ezek?

Először is tisztelni kell a repülést, a repülőgépet, és a környezetet, mert csakis rajtuk múlik, hogy mi mennyit maradunk fent. Viszonylag hamar megtanultam, hogy repülni is csak fegyelmezetten lehet, nem csak azt tudva, hogy éppen mit csinálunk, hanem azt is, hogy mi lesz a következő, vagy éppen az azt követő lépésünk. Ettől függetlenül persze mindenki feszegeti a saját korlátait, és olykor megcibálja egy kicsit az oroszlán bajszát, de amíg ez csak egészséges mértékben történik, addig nagy baj nem lehet. Ebben a sportban extrém módon kicsi a technikai jellegű meghibásodás, így bármilyen negatív kimenetelű esemény történik, az jó eséllyel valamilyen pilótahiba miatt következhetett be.

Neked volt már valamilyen vészhelyzeted?

Olyan, ami „térdre imához!” jellegű lett volna, szerencsére még soha, de egy-két elbaltázott dolgot már elkövettem én is, melyek szerencsére nem jártak semmilyen károkozással, ellenben sokat tanultam belőlük. Volt olyan, hogy azt hittem, valamit meg tudok csinálni, aztán kiderült, hogy mégsem, de ezt is biztonságos magasságban vittem véghez, így bőven volt időm korrigálni. Ez az, amit említettem, hogy mindenki keresgeti a határokat, csak éppen tudni kell az egészséges mértéket.

Végezetül beszéljünk arról, hogy kinek ajánlható leginkább a repülés ezen formája?

Mindenkinek, aki szeretné megismerni és elsajátítani a repülés leginkább természethez közeli válfaját, ám erre nincsenek hétszámjegyű összegei, továbbá azoknak is, akik szeretnek egy összetartó, és közös célért dolgozó közösség tagjai lenni. Ugyanakkor azokat is szívesen látjuk, akik inkább csak egy párperces iskolakörön ismerkednének a motor nélküli szárnyalással, vagy éppen 60 percet kívánnak a levegőben tölteni, kicsit jobban megismerve a vitorlázórepülést. Bárki, akit érdekel a dolog, az megtalál minket a szegedi reptéren (Bajai út), illetve a Facebookon, valamint a weboldalunkon keresztül.

Nos, köszönöm az interjút!

Én is köszönöm, hogy mindezt elmondhattam, és mindenkinek kívánok sok jó repülést az elkövetkezendő szezonokra.

A Délvidéki Aeroclub 1930 által készített videók ide kattintva érhetőek el!

Kategóriák: Életmód

Tagek: ,,,,